
VT
Wie is VT
BESTE VENRAYNAREN,
Wekelijks krijgen wij berichten van u, berichten waarin u uw beklag doet over hoe u wordt behandeld door het bestuurlijk management van de gemeente Venray.
U wordt bij oprechte klachten niet gehoord, nee zelfs genegeerd. Er worden u dwangsommen opgelegd, u doet er niet toe!
Als burger wordt u een kopje kleiner gemaakt als u uw mond niet houdt.
De redactie van Venray Transparant biedt u de mogelijkheid om anoniem van u te laten horen op onze site!
Alleen de redactie kent uw naam!
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Onderhandse verkoop 37 ha in Loobeekdal in strijd met de wet?!
Het blijkt dat Waterschap Limburg nooit 37 ha aan gronden in het Loobeekdal onderhands had mogen verkopen aan een privé persoon. Dit blijkt uit een uitspraak in de zogenaamde Didam-zaak onlangs door de Hooge Raad eind november 2021 (ECLI:NL:2021:1778). De naleving van het gelijkheidsbeginsel wordt geweld aangedaan.
Het ministerie heeft een fact-sheet opsomming uitgebracht en deze is op onderstaand webadres te vinden:
https://www.woningmarktbeleid.nl/onderwerpen/grondbeleid/documenten/publicaties/2022/01/10 /factsheet-uitgifte-van-onroerende-zaken-en-het-biedenvan-gelijke-kansen
De fact-sheet geeft inzicht in het arrest en gaat in op de gevolgen hiervan voor overheidslichamen en marktpartijen. Het arrest van de Hoge Raad heeft consequenties voor de wijze waarop en voorwaarden waaronder overheidslichamen onroerende zaken kunnen verkopen. Een overheidslichaam kan niet langer onroerende zaken (gebouwd of ongebouwd) exclusief aan één partij te koop aanbieden zonder dit vooraf kenbaar te maken.
De fact-sheet is ter hand genomen en geprojecteerd op de onderhandse verkoop van gronden in het Loobeekdal. In het project herinrichting is door het Waterschap besloten om het instrument van onteigening voor gronden t.b.v. deze herinrichting niet in te zetten. Het moest met de (CDA-) mantel der vriendenliefde gebeuren.
Even een uitstapje naar het Land van Cuijk. Daar blijk dat een voormalig CDA (inderdaad wederom CDA) wethouder de cel wacht vanwege gesjoemel met gemeenschapsgeld. De oud-wethouder van de voormalige gemeente Mill en Sint Hubert hangt gevangenisstraf boven het hoofd. Vanwege fraude met subsidie en het plegen van valsheid in geschrifte rond de vermeende verhuizing van het varkensbedrijf van zijn familie. De rechters rekenen het de voormalig wethouder zwaar aan dat hij wethouder was toen de subsidiefraude zich afspeelde.
‘Zeker van iemand die de publieke zaak dient, mag worden verwacht op een integere wijze met publieke middelen om te gaan.’
https://www.gelderlander.nl/land-van-cuijk/cel-dreigt-voor-oud-wethouder-mill-wegens-gesjoemel-met-gemeenschapsgeld~a7f3635b/
Binnen het door CDA gedomineerde Waterschap Limburg en tot voor kort de gemeente Venray wordt het niet op integere wijze omgaan met publieke middelen heel anders bekeken. Diegene die de publieke zaak dient bij een gemeente mag gewoon zeer goedkoop, als privé persoon, gronden van een publieke dienst als het Waterschap kopen. Onderhands nog wel! Geen enkel probleem, geen enkele vraag wordt gesteld. Bij integer handelen wordt een geheel eigen invulling gekozen die zeker niet het publiek dient.
De Didam uitspraak gaat daar een stokje voor steken in de toekomst en de uitspraak heeft gevolgen voor recente cases.
Verder met de case Loobeekdal. In de Didam fact-sheet zijn een 15 tal vragen en antwoorden gegeven. Met name de onderstaande punten zijn interessant om te belichten:
- Wat heeft de Hoge Raad geoordeeld in het Didam-arrest?
- Wat is de reikwijdte van het arrest? Is het arrest ook van toepassing op andere vormen van gronduitgifte?
- Wat betekent het arrest voor reeds verkochte en geleverde onroerende zaken?
Wat heeft de Hoge Raad geoordeeld in het Didam-arrest?
Quote uit fact-sheet – “Bij de verkoop van onroerende zaken moet een overheidslichaam mededingingsruimte bieden.
De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar deze onroerende zaak, indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop van de desbetreffende onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Dit houdt in dat het overheidslichaam de koper moet selecteren aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Deze verplichting vloeit voort uit het gelijkheidsbeginsel, dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen (overweging 3.1.4 van het arrest). Een overheidslichaam dient dit beginsel in acht te nemen bij een beslissing met wie en onder welke voorwaarden het een overeenkomst sluit tot verkoop van een aan hem toebehorende onroerende zaak”.
Commentaar: in bovenstaande quote uit de fact-sheet staan de spelregels genoemd. Het is bekend dat er meer gegadigden waren voor de betreffende 37 ha grond. Deze zijn buitenspel gehouden en hebben geen enkele kans gehad. Dit klemt met het recht op mededinging. Waterschap Limburg heeft een discutabele weg gekozen om een CDA-wethouder te bevoordelen.
Wat is de reikwijdte van het arrest? Is het arrest ook van toepassing op andere vormen van gronduitgifte?
Quote uit fact-sheet – “Uit het arrest volgt dat een overheidslichaam bij het aangaan en uitvoeren van privaatrechtelijke overeenkomsten de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en daarmee het gelijkheidsbeginsel in acht moet nemen. De Hoge Raad oordeelt dat dit dus ook geldt voor de beslissing met wie en onder welke voorwaarden het overheidslichaam een overeenkomst tot verkoop van een aan hem toebehorende onroerende zaak sluit.
Gelet op deze algemene formulering dient er terdege rekening mee te worden gehouden dat het arrest ook van belang kan zijn voor andere vormen van gronduitgifte, zoals erfpacht- en opstalrechten, maar ook persoonlijke gebruiksrechten zoals huur, ruil, bruikleen, pacht en andere (aan de ontwikkeling en realisatie van) vastgoed gerelateerde overeenkomsten zoals publiek-private samenwerkingsovereenkomsten waarin dergelijke rechten worden vergeven.
De precieze reikwijdte van het arrest zal zich uiteindelijk moeten uitkristalliseren in de jurisprudentie”.
Wat betekent het arrest voor reeds verkochte en geleverde onroerende zaken?
Quote uit fact-sheet – “Het ligt op dit moment niet voor de hand dat overeenkomsten waarin de door de Hoge Raad voorgestane mededingingsruimte destijds niet is geboden alsnog zonder meer nietig of vernietigbaar zouden zijn. Een en ander zal steeds mede afhangen van de specifieke omstandigheden van het geval. Daarbij zal aannemelijk een rol kunnen spelen dat de verplichting voor overheidslichamen om bij gronduitgifte mededingingsruimte te bieden, voor veel partijen als een nieuwe ontwikkeling wordt gezien”.
Commentaar: hier bieden de specifieke omstandigheden ruimte om in het geval Loobeek onderhandse verkopen ongedaan te maken. De Loobeekdal deal is zo beladen en er is een geur van vriendendiensten aanwezig dat strafrechtelijk onderzoek rechtvaardigt.
Op 3 november 2021 heeft het dagelijkse bestuur Har Frenken aangepakt. Er lagen beschuldigingen dat Frenken niet integer gehandeld zou hebben. Aanleiding was een onderzoek naar de aankoop van een stuk grond door de vrouw van Frenken. Onlangs is gebleken dat Frenken valselijk beschuldigd is en het dagelijks bestuur heeft z’n excuses aangeboden.
Frenken zelf beschouwde de kwestie als een afrekening. Volgens hem had dat te maken met een uit de hand gelopen conflict met dijkgraaf Patrick van der Broeck over de Loobeekdeal. Frenken vond dat de dijkgraaf van der Broeck niet de aangewezen persoon was om als portefeuillehouder integriteit op te treden in een onderzoek naar de gang van zaken rond het Loobeek project in Venray. Van der Broeck was daar eerder als wethouder in Venray en gedeputeerde bij betrokken zo zegt Frenken.
Har Frenken heeft tijdens de vergadering geroepen dit een extern onderzoek te licht is. In de kwestie Loonen / Driessen gronddeal is er volgens Frenken informatie achter gehouden. Wat hem betreft moet het OM starten met strafrechtelijk onderzoek. Dit is dan ook noodzakelijk om alle feiten echt boven tafel te krijgen. Een onderzoek door Hoffmann waarbij het dagelijkse bestuur de gelegenheid heeft gegrepen op afbakening (zodat de echte stank niet boven komt) is absoluut onvoldoende.
Op basis van een strafrechtelijk onderzoek en spiegeling op de Didam uitspraak zou de onderhandse (vrienden-) deal 37 ha onder de loep genomen kunnen worden. Dit zou door het waterschap georganiseerd kunnen worden. Het heeft “de lerende organisatie” hoog in het vaandel. Ook zou een benadeelde in de gronddeal aangifte kunnen doen en afdwingen dat de onderhandse grondverkoop terug wordt gedraaid en er alsnog mededingend verkocht wordt.
CDA Venray boter op het hoofd
CDA-KLIEK -
Venray Transparant krijgt met regelmaat ingezonden stukken. Onderstaand een bijdrage van een burger van Venray. Het stuk lezende ontstaat toch de indruk dat CDA Venray boter op het hoofd heeft. Als je boter op je hoofd hebt, is bedoeld dat je wel veel aanmerkingen op anderen hebt, maar zelf ook bepaald niet onschuldig bent. Jouzelf valt dus ook het een en ander te verwijten.
CDA Venray start online petitie voor behoud pendeldienst ziekenhuis.
Zo luidt het bericht van CDA Venray op haar website en facebook. Maar is dit wel gemeend of is het een poging tot het winnen van stemmen?
In het bericht waar deze petitie bekend wordt gemaakt, wordt vermeld: Per 10 mei a.s. stopt VieCuri ziekenhuis met de pendeldienst tussen de locaties Venray en Venlo. De pendeldienst is oorspronkelijk bedoeld als vervoer voor medewerkers van Viecuri, maar is ook uitgegroeid als vervoermiddel voor kwetsbare oudere Venraynaren die zelf geen vervoer hebben naar het ziekenhuis in Venray.
Het CDA Venray is een online petitie gestart waar men oproept deze te ondertekenen. Jammer genoeg, misschien door de drukte rond de verkiezingen, is deze petitie gedeeltelijk in het Engels.
Je zou zeggen een goed idee, wie heeft immers niet het beste voor met de oudere Venraynaren.
In hun oproep kan men het niet nalaten om wethouder Nijkerken, je weet wel, die wethouder van buitenaf die het vertrek van wethouder Thielen en Loonen moet opvullen, een flinke veeg uit de pan te geven. Zij lijkt niet geluisterd te hebben naar de CDA oproep om met VieCuri hierover in gesprek te gaan. Jammer zo maak je, natrappend, deze actie tot iets politieks.
Het CDA geeft aan dat men niet wil dat de ouderen weer afhankelijk worden gemaakt van anderen.
Behalve dat men blijkbaar geen idee heeft wie deze pendeldienst moet betalen en zelf weergeeft dat de pendeldienst volgens VieCuri nauwelijks gebruikt wordt, lijkt deze petitie en zeker het moment hiervan ingegeven te zijn door de naderende gemeenteraadsverkiezingen.
Men wil niet dat de ouderen weer afhankelijk worden gemaakt van anderen. Hier zijn wij het mee eens maar willen we wel het CDA Venray en met name Anne Thielen eraan herinneren dat onder haar verantwoordelijkheid enorme bezuinigingsmaatregelen in het sociaal domein zijn voorgesteld. Bezuinigingen die zeker de ouderen maar ook de mensen die afhankelijk van hulp zijn dreigen te raken.
Zo werd door Anne voorgesteld om flink te bezuinigen op huishoudelijke hulp. Dit zou door gesprekken aan de keukentafel moeten gebeuren. Familie buren en bekenden moesten maar een deel van de hulp op zich nemen. Ook een scootmobiel zou niet meer vanzelfsprekend zijn en in ieder geval een stuk duurder. Deze bezuinigingen zouden onder andere nodig zijn omdat ouderen langer thuis wonen.
Gelukkig heeft de gemeenteraad Anne teruggefloten maar of ze straks, als ze weer op het door haar verheerlijkte pluche zit, deze plannen weer uit de lade haalt is niet uitgesloten.
Het is maar hoe je het leest. Wat zeker zwart en wit op papier staat is hetgeen te lezen is in “de Schakel” het informatieblad van de centrale van de Ouderenverenigingen van Venray van 30 oktober 2020:
“De gemeente Venray vindt het geen goed idee dat de Centrale van Ouderenverenigingen (CvO) stichting Logeerhuis Kapstok steunt om in deze crisistijd tijdelijk beroepskrachten in te zetten. Ook het idee om ouderencentrum De Kemphaan komend jaar te helpen bij het plaatsen van een nieuw ventilatiesysteem hoeft niet op bijval van de gemeente te rekenen. Dit heeft wethouder Anne Thielen tijdens het regulier overleg met de Centrale duidelijk gemaakt. “
Op dat moment was het nog heel ver tot de gemeenteraadsverkiezingen, zat Anne op de stoel van de wethouder die men nu beschuldigt te weinig te doen voor thuiswonenden ouderen en bestond er dus klaarblijkelijk geen reden om hiertegen een petitie te starten.
Als wethouder verantwoordelijk voor het sociaal domein had Anne trouwens vaak de hulp nodig van kwartiermakers. Dit waren dure mensen waarbij de rekeningen keer op keer werden betaald door de gewone Venrayse burgers.
Hopelijk doorziet de kiezer en zeker degenen over wiens rug men nu stemmen probeert te veroveren deze verkiezingsretoriek.
Maakt gemeente Venray een einde aan legaliseren als vriendendienst?
VENRAY - Op 19 februari jl. is er een stuk gepubliceerd in de Gelderlander. Superboeren en multimiljonair werken aan een koeienimperium. De een wil de grootste koeienboer ter wereld worden, de anderen hebben het grootste melkveebedrijf van Nederland. Op twee grote boerderijen in de Achterhoek werken ze samen: de schuwe multimiljonair Kees Koolen uit Vorden en de Limburgse familie Van Bakel die het niet altijd zo nauw lijkt te nemen met de regeltjes.
In het artikel wordt opgemerkt dat de gemeente Venray optreedt tegen de illegale situatie op een bedrijf in Vredepeel. Een zuivelverwerking is in strijd met de bestemming en een sleufsilo en twee bassins zijn zonder vergunning gebouwd. De gemeente wil niet legaliseren en er is een dwangsom opgelegd.
Met het toenmalige gemeentebestuur hadden de Van Bakels mondelinge afspraken gemaakt en de paperassen zouden later in orde worden gemaakt. Echter de CDA wethouder en de CDA burgemeester zijn weg en de vergunning is er nog niet. Afspraken werden niet schriftelijk vastgelegd want dat ging natuurlijk altijd zo.
Het nieuwe college van burgemeester en wethouders vindt van belang dat regels voor iedereen gelden. Het geeft hoop dat de achterkamertjes op het gemeentehuis gesloten zijn.
Dat legaliseren veel als middel werd ingezet was natuurlijk bekend in Venray. Onderstaand een adviesnota van B en W uit 2015.
Verder is de case Natuurbegraafplaats Weverslo B.V. bekend. Een voormalig wethouder heeft grond in bezit strak tegen deze natuurbegraafplaats en er is natuurlijk een belang dat de boekwaarde van de natuurbegraafplaats omhoog gaat door legaliseren van illegale gebouwen en het omhoog brengen van de grafdichtheid. Onderstaand een uitsnede uit de onderbouwing.
Dat deze praktijk van illegaal doen en achteraf legaliseren niet meer getolereerd wordt is een goede zaak. Een simpele definitie van corruptie is “misbruik maken van publieke macht (politicus of ambtenaar) voor privaat gewin”. Is er in Venray nu eindelijk een einde gekomen aan legaliseren als vriendendienst?
Rekenkamer gemeente Venray
VENRAY - Na de recente verontrustende berichten over het aantal gemeenten in Nederland zonder rekenkamer, vroeg ik mij hoe het is gesteld in Venray. Hier blijkt reeds geruime tijd een rekenkamer te functioneren en wel sinds 2007. Vanaf eind 2019 bestaat dit orgaan nog slechts uit twee externe leden, Lex van Drooge uit Lochem en Judith Hendrikx uit Den Bosch.
Taak en missie
De Gemeentewet formuleert de taak als volgt: "De rekenkamer onderzoekt de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het door het gemeentebestuur gevoerde bestuur (…)". De rekenkamer zelf beschouwt het als haar missie om “via gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeenteraad, het presteren van de gemeente helpen te verbeteren en daarmee het publiek vertrouwen te bevorderen.”.
Budget
Het budget dat ze jaarlijks te besteden hebben is al enige jaren € 49.000,-, hetgeen sowieso bestaat uit ongeveer €15.000,- aan vaste kosten zoals secretariaat, reiskosten en presentiegelden. Resteert een magere €34.000,- voor onderzoek dat vaak ook nog wordt uitbesteed. Met het grote aantal mogelijke onderwerpen waaruit in overleg met het presidium een keuze gemaakt wordt, ligt het voor de hand dat er zo veel op de plank blijft liggen dat je je kunt afvragen of dit orgaan haar taak daadwerkelijk kan waarmaken. Zo zal ongevraagd advies over zaken die op een bepaald moment duidelijk om nader onderzoek vragen niet of nauwelijks aan bod (kunnen) komen.
Onderzoeksvormen
Dit kan in de vorm van ex-post-onderzoek waarbij zaken worden onderzocht die in het verleden hebben gespeeld. Echter ook onderzoek om de raad te ondersteunen bij een goed doordachte besluitvorming rond een actueel onderwerp (ex-ante-onderzoek) is een mogelijkheid.
Gemiste kansen
Zo had de Venrayse rekenkamer zich nadrukkelijker kunnen of moeten mengen in kwesties waarbij, zoals in haar taakomschrijving aangegeven, de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gevoerde bestuur in het geding was. Voorbeelden hiervan zijn: de privé grondspeculaties van wethouder Loonen en zijn belangenverstrengeling, resulterend in de beschamende Loobeekdeal. Of de ware aard van plannen m.b.t. het bedrijventerrein de Spurkt. Of de begroting van projectplan Oostrumsche Heide voortijdig kunnen ontmaskeren als het zoveelste gouden project voor grondverzetbedrijf Maessen, die tientallen miljoenen rijker zou zijn geworden als de anonieme onderzoekers van Venray-Transparant niet de ware aard van de plannen zouden hebben aangekaart bij belangengroepen en bepaalde raadsleden. De handelwijze van dit grondverzetbedrijf, met name als het gaat om het opvullen van grindgaten, zou zeker een nader onderzoek verdienen, aangezien het landelijk maar al te vaak voor komt dat hiervoor vervuild specie wordt gebruikt dat op den duur leidt tot grondwatervergiftiging met alle gevolgen voor de landbouw en de drinkwatervoorziening. Of, last but not least, de anterieure overeenkomst tussen de gemeente Venray en Landgoed St. Anna B.V. en Renschdael Groep C.V. kunnen openbaren waardoor de gemeenteraad op de hoogte zou zijn geweest van de werkelijke geldstromen.
Actuele actiepunten
Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen van de laatste twee jaar zou je verwachten dat de rekenkamer met spoed bepaalde opdrachten m.b.t. grondbeleid heeft gekregen. In zekere zin is dat ook wel zo, want in overleg met het presidium is besloten nader onderzoek te doen naar het grondbeleid van de gemeente Venray. De rekenkamer start dit onderzoek op in 2022. In het verslag van de presidiumvergadering van 31 jan. 2022 blikt rekenkamervoorzitter Judith Hendrikx terug op de periode vanaf eind 2019 en vraagt tevens om suggesties voor onderzoek, interessante cases m.b.t. actiepunt Grondbeleid. Er wordt geopperd bedrijventerreinen en woningbouw. Heel vaag allemaal. Een heel concrete vraag die schreeuwt om antwoorden is: welke fouten heeft het gemeentebestuur gemaakt in verband met de Loobeekdeal, bedrijventerrein de Spurkt, projectplan Oostrumsche Heide en last but not least het Annapark? Als de rekenkamer met een dergelijke bezetting en begroting zo’n opdracht niet aankan, dan kan het toch op zijn minst een start hiermee maken en in overleg met de gemeenteraad aangeven hoe op korte termijn het doel bereikt kan worden. Uiteindelijk gaat het toch om het optimaal functioneren van het bestuur. Het blijft echter behelpen en dus zal het uiteindelijk toch vooral van de gemeenteraad moeten komen.
De beperkingen van de gemeenteraad
Bij het uitoefenen van hun taak, het controleren van B&W, worden de raadsleden gehinderd door de beperkte tijd die zij beschikbaar hebben voor een taak die de laatste jaren steeds lastiger is geworden doordat het rijk steeds meer zaken heeft gedelegeerd naar de gemeenten. Dit heeft tot gevolg dat het gemeentebestuur, ondersteund door talrijke juristen en andere beleidsambtenaren, onvoldoende weerwoord krijgt en te weinig wordt gecontroleerd. Hoe dat in Venray heeft geleid tot het wanbeleid van de laatste jaren moge onderhand duidelijk zijn. De enige oplossing is de gemeenteraadsleden meer betaalde tijd te geven om hun taak naar behoren uit te voeren. In de praktijk betekent dit minimaal een verdubbeling van hun huidige tijd en bezoldiging en dit zou betaald moeten worden door een evenredig bedrag aan ambtenaren te ontslaan en dan met name uit de sector die de ondersteuning vormt van B&W. Het verleden heeft maar al te vaak aangetoond dat B&W, gesteund door een overvloed aan ambtelijke ondersteuning, de raad heeft overdonderd met juridisch zwaar beladen documenten waarvan de werkelijke aard maar zelden werd doorzien. Aldus zijn diverse dubieuze zaken onterecht goedgekeurd.
Vliegbasis De Peel, komt er nu toch actie?
VLIEGBASIS DE PEEL - Na uitgebreide reportages in weekblad Peel & Maas komen er nu toch signalen dat een aantal fracties in de Venrayse gemeenteraad zich zorgen maakt. En terecht! De effecten van de reactivering van vliegbasis De Peel zullen niet mals zijn. Voor dorpen die direct in de aanvliegroutes van de basis liggen zal dit ontwrichtend blijken. De nieuwe basisschool die in Merselo gebouwd wordt heeft nu al een forse overschrijding van de bouwkosten. Zodra er gevlogen wordt zal de geluidsisolatie niet afdoende blijken en kan er wederom gerenoveerd worden. Dubbele isolatiebarrières zullen nodig zijn om zodoende de kinderen te beschermen. De ventilatiesystemen zullen dusdanig moeten worden ontworpen dat daar geen geluid binnen kan dringen. De school ligt in het dorp dus u mag invullen wat dit voor de overige bewoners betekent.
Defensie weet dat de basis met de gestationeerde F35’s onredelijke geluidsoverlast gaat brengen. Een quote uit Omgevingsonderzoek naar de reactivering van vliegbasis De Peel “Zij wonen allemaal in de directe omgeving van de vliegbasis, dus in een straal van 10 kilometer van de vliegbasis”. Ook Venray zelf valt binnen deze contour en er zullen leefbaarheidsproblemen komen. De geluiden van de F35’s zullen de praatjes op de terrassen in Venray vaak onmogelijk maken. Kiezen mensen nog wel voor Venray om te wonen en leven als er minder luidruchtige alternatieven zijn?
Kortom het wordt tijd dat de Venrayse gemeenteraad proactiever wordt. Verschillende burgerinitiatieven roeren de trom. Het houdt de mensen serieus bezig, het wordt als een bedreiging ervaren en de politiek zal hier serieus aandacht aan moeten gaan schenken. De werkgroep http://www.stopvliegbasisdepeel.nl roert zich jaren met informatievoorziening en feitenverzameling en luid de klok.
Een voorbeeld kan worden genomen aan de gemeente Land van Cuijk. De gemeenteraad is daar geïnformeerd over de reactivering militaire luchthaven De Peel. De betreffende raadsinformatiebrief is te raadplegen op onderstaande webadres.
https://lvc.bestuurlijkeinformatie.nl/Document/View/31d30dd3-1ca9-47d1-ac55-0224871a8616
Dus gemeenteraad Venray “kom in actie en bescherm uw burgers!”
Ger Driessen
CDA-KLIEK - Venray Transparant nodigt mensen uit om te reageren op de inhoud van haar site. Onlangs heeft Ger Driessen een reactie gezonden. Venray Transparant vindt het wel zo sportief ook deze zienswijze te delen met de bezoekers van de site. Venray Transparant begrijpt dat er mensen getergd kunnen zijn door haar publicaties. Echter Venray Transparant is een symptoom, een tegenbeweging op onfrisse bestuurlijke acties. Leest u nog eens “Venray Transparant” wat is dat eigenlijk?
De sluitende woorden onder het bovengenoemde artikel luiden “Dus de meest efficiënte manier om van VT af te komen is ervoor te zorgen dat er niets meer is om de klok over te luiden. Dus gewoon een overheid die voor de samenleving werkt en niet voor de vrienden binnen een vriendenrepubliek”.
Wist u trouwens dat Venray Transparant een zusje heeft gekregen. Bezoekt u ook eens
https://www.venlo-transparant.nl/
Naam: ger driessen
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Uw bericht: Ik reageer op uw wijze van handelen, dat zich etaleert bij diverse artikelen. Concreet geldt dat het samenspel van onwaarheden culmineert in de zaak Loonen en de transacties in het
Loobeekdal meerdere artikelen op uw site, zoals zaken betreffende het Loobeekdal, waarin u mij aanspreekt.
Uw opmerkingen gaan in belangrijke maken over het beschuldigen en het zwart maken van mensen, waarbij u onvoldoende de moeite neemt om objectief feitenonderzoek te doen en de zaken in de context te bekijken en niet onbelangrijk waarheidsgetrouw te publiceren en daarbij hoor en
wederhoor te plegen.
U geeft via deze site de mogelijkheid om meningen en opmerkingen te plaatsen bij uw publicaties. Ik merk daarbij vooraf dat de wijze waarop u beweringen doet onethisch is, omdat u zich altijd richt op het negatieve, waar of niet waar, insinuerend en zonder bekend te maken wie deze site vertegenwoordigt met als klap op de vuurpijl u zelf transparant durft te noemen. Als u zichzelf serieus neemt en erop vertrouwt dat uw aantijgingen hoe dan ook altijd de waarheid bevatten, waarom durft u dan uw ware herkenbare gezicht niet te tonen?
Ik maak graag gebruik van uw uitnodiging om te reageren op uw site. En om dit niet via een wellesnietes spelletje te laten verlopen via email verkeer, nodig ik u uit om met mij in gesprek te gaan over
de Loobeekdeal en in het bijzonder uw beelden en mijn feitenverhaal om op die wijze geobjectiveerd aan waarheidsvinding te doen en afscheid te nemen van onterechte beschuldigingen en
verdachtmakingen. Dit met het doel om de mensen waarvoor u zegt het te doen, de gemeenschap van Venray, van waarheidsgetrouwe feiten te voorzien.
En dit gesprek doe ik graag op een sportieve wijze, niet met mensen die hun identiteit verhullen en die hun gezicht niet durven te laten zien.
Ik durf dit wel, weet je, ik ben Ger Driessen, degene die volgens jullie de vermaledijde zaak gedaan zou hebben over de Loobeek. Graag ga ik publiek met jullie in debat over deze zaak. Dan halen we feiten boven tafel en dat is ten ene male beter dan tendentieuze berichtgeving.
De Corona maatregelen zijn hopen we vanaf morgen voorbij, ik ben bereid een mooie locatie te huren, jullie gaan met me in debat, je mag al jullie medestanders uitnodigen als applausmachine en
we zullen een onafhankelijke hoogleraar vragen als gespreksleider en laten we dan de discussie voeren over feiten en omstandigheden.
Ik verheug me daarop, jullie zullen toch niet afzeggen, angstig zijn voor een inhoudelijk debat en je zult toch ook bereid zijn te tonen wie en hoe transparant jullie zijn.
Op deze wijze krijg je de kans publiekelijk te laten zien wie er achter transparant steekt en op welke wijze jullie inzet plegen voor de zaken die voor Venray van belang zijn en dat jullie niet enkel bezig zijn bijna maniakaal om mensen zwart te maken. Dat laatste is sowieso verfoeilijk.
Ik wacht jullie reactie af en verheug me het gezicht te zien achter transparant en nog meer de legitimatie van jullie verhaal.
Met vriendelijke groet,
Ger Driessen
Meer over Ger Driessen leest u hier.
CDA Venray “oude wijn in nieuwe zakken?”
CDA-KLIEK - CDA Venray heeft zich voor de gemeenteraadsverkiezingen kennelijk grotendeels ontdaan van de oude garde. De oude garde zou je kunnen zien als oude wijn. De 7 kernwaardes / principes van CDA uit het verkiezingsprogramma van 2018 – 2022 komen niet echt overeen met de escapades van deze fractie in het afgelopen jaar. Zo doen we het hier, een bruisend Venray, familie en gezin, iedereen een kans , werken aan Venray en fatsoen moet je doen stonden in het vaandel. Een flitsende reclamefolder uit 2018 met aanlokkelijke vergezichten. Maar als zo vaak komt een flitsende folder niet overeen met de werkelijke agenda. Greenwashing en window dressing van de echte bedoelingen, de marketingboodschap strookt niet met haar acties op de achtergrond.
Om goed te koersen in de toekomst moet je toch echt lering trekken uit het verleden. Anne Thielen wil met het CDA weer vooruit. De Venrayse politiek schudde op haar grondvesten, het was voor haar een roerig jaar, we zijn toe aan rust en stabiliteit. Wat er dit jaar allemaal in Venray is gebeurd is heel heftig, zegt Thielen. Woorden van echte reflectie en lering uit het heftig jaar ontbreken in haar betoog.
Het CDA is in 2021 zowel landelijk, provinciaal en in Venray gigantisch door de mand gevallen. Pieter Omtzigt is uitgekotst door de partij omdat hij maar bleef doorbijten op de toeslagenaffaire. Ger Koopmans zit tot over zijn oren in de baggerindustrie. Vrehen, IKL en eigen bedrijven, lag aan het infuus van provinciale subsidies en klusjes uit het vriendennetwerk. Raymond Knops kan de geur van een ruimte-voor-ruimte deal maar niet van zich afslaan. In de nieuwe regering is overigens geen plaats meer voor Knops, een te groot integriteitsrisico waarschijnlijk. Ger Driesen en Jan Loonen die in een achterkamertje ergens in het Loobeekdal een vriendendeal afronden. Gesneuvelde CDA-ers die in het CDAvrienden Hospice toch maar weer een baantje krijgen toegeschoven..
De CDA fractie Venray zit al ongeveer sinds de laatste ijstijd in de coalitie. Een paar generaties Loonen achter elkaar in deze coalitie moeten we maar gewoon vinden? Allemaal “oude wijn”! De CDA prominenten staan met hun hoofd op de reclamefolders als uithangbord voor de maatschappij. Op de achtergrond worden plannen gesmeed en gekneed om persoonlijk en familievoordeel te halen. Het smeden en kneden gebeurt door overal te sturen in beleid en plannen.
Denk hierbij aan:
- Maasgaard (Oostrumse Heide. Loonen “we hebben maar alvast een bos gekocht en de Volmolen kan het beste maar ergens anders gebouwd worden dan op de historische plek in het Broek net ten noorden van de Beekweg”);
- Ruimte voor ruimte (Knops, groter persoonlijk bouwperceeltje voor hetzelfde geld?);
- Baggervergunningen en ruimtelijke ordening (Ger Koopmans schaakt lekker mee op twee borden);
- In het dossier St. Anna wordt niet alle cruciale info gedeeld met de gemeenteraad Venray (anterieure overeenkomst met deal zeer kostbaar voor de Venrayse samenleving);
- Landbouwbelangen gaan standaard vóór burger en natuurbelangen (mestfabrieken, Loobeekdal, Drabbelsweg, geen schaduwwerking op raaigras en bomen in het Loobeekdal kunnen gewoon om….);
- Boeren als natuurbeheerders in plaats van Staats Bosbeheer, Limburgs Landschap etc. (de subsidies kunnen wij boeren, lees CDA, ook goed gebruiken);
- Har Frenken fractie Ongebouwd van het waterschap die, bij zijn min ofmeer gedwongen vertrek uit het dagelijkse bestuur, roept om een strafrechtelijk onderzoek te laten instellen op het dossier Loobeekdal;
- Wethouder Loonen die op dat moment ook vicevoorzitter is van fractie waterbelang in het bestuur van het waterschap (overal posities bekleden om lekker mee te doen);
- Verklaring van Roermond waarbij landbouwbelangen voorop worden gesteld aan natuur, en landschap (provincie Limburg Ger Driesen, LLTB);
- Samen puzzelen voor de toekomst voor het stroomgebied van het Loobeekdal door gemeente Venray 2005 (en daarnaast lekker puzzelen hoe hier maximaal winst te behalen voor een melkveebedrijf);
- Maastricht School of Management, school van vriendendiensten van wéér CDA elementen (Léon Frissen, René van der Linden, Harry van de Loo, Frits van Luxemburg, Jos Houben, Andries Houtakkers).
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/14/maastricht-school-of-management-school-van-vriendendiensten-a4078848
Bovenstaande is een opsomming van wat bij onderzoek is komen boven borrelen uit de beerput waar toch vooral een CDA component structureel aanwezig blijkt te zijn.
De Venrayse wethouder Loonen is niet voor niets op moeten stappen. Achterkamertjesonderhandelingen met CDA vrienden is “oude wijn”. Dit is in een ver verleden al eens een keer blootgelegd door Joep Dohmen. Lees eens 'De vriendenrepubliek: Limburgse kringen'. In het voorjaar komt er een vervolg op het boek genaamd 'De vrienden reünie: Limburgse Praktijken'. Loonen zal zeker een plekkie krijgen in het nieuwe boek. Anne Thielen zal waarschijnlijk als jongste CDA prominent vermeld worden, doordat ze achter Loonen is aangesprongen. Anne houdt van rust en stabiliteit en haakt af als het heftig wordt. Ze handelt niet op zakelijke argumenten en maakt bijvoorbeeld niet een statement dat verdeel en heers politiek niet meer van deze tijd is voor CDA Venray.
Fatsoen moet je doen, stond er in het CDA verkiezingsprogramma 2018 – 2022. In de toelichting hierop vind je de kernwoorden criminaliteit in de wijken en hondenstront op de stoep. Het aanhalen van deze kleine vergrijpen leiden echter af van het grote graaien op de achtergrond. In het programma stond ook dat de burger het recht om 'uit te dagen' moet kunnen hebben (right to challenge). We kunnen stellen dat er in 2021volop gebruik van is gemaakt, maar niet op de manier die het CDA voorstond. Venray Transparant heeft een aantal dossiers boven de prut in de beerput uitgetild en daar moeten houden tot dat het te ongemakkelijk werd. Jammer dat eerst de NRC moest publiceren voordat de gemeenteraad echt jeuk kreeg en er iets moest gebeuren. De gemeenteraad is gechallenged om zich toch eens wat verder in het dossier industrieterrein Spurkt en het dossier Loobeekdal te verdiepen. Het nieuwe dossier, dossier St. Anna, is de volgende olifant in de kamer. Ook hier is het zetje dat de gemeenteraad blijkbaar nodig heeft, een publicatie in een landelijke krant (wordt trouwens aan gewerkt).
Dus Anne, deel eens jouw beeld over het jaar 2021 en ventileer wat leerpunten in plaats van emoties. Dat jaar is niet weg te poetsen met “we willen weer vooruit”. Als je hier geen ferm standpunt gaat innemen zoals een krachtig politicus moet doen, blijft de “oude wijn” de komende 4 jaar jouw olifant in de kamer. Laat zien dat je ook de “nieuwe wijn” bent waar we als burgers in Venray recht op hebben. Zorg ervoor dat de “oude zakken” op de achtergrond niet weer de voelsprieten en tengels in jouw nieuwe CDA Venray hebben. Er wordt met interesse uitgekeken naar het verkiezingsprogramma 2022 – 2026. Het zal “oude zakken” proof moeten zijn, en geen nieuw uithangbord met de onderliggende functie greenwashing en window-dressing.
Naschrift:
Op 14 januari 2022 is in “Binnenlands Bestuur” een artikel verschenen. Een wethouderonderzoek 2021 heeft aan het licht gebracht dat er 199 wethouders zijn gesneuveld. Anne Thielen was één van deze wethouders.
https://onlinetouch.nl/binnenlandsbestuurmarketing/bb-01-2022?html=true#/14/
Uit het artikel blijkt dat Anne geen lering heeft getrokken uit de gebeurtenissen in de Venrayse politiek. De gronddeal van een wethouder waarbij deze 37 ha grond onderhands koopt van het Waterschap Limburg is voor haar géén aanleiding daar eens kritisch naar te kijken. Nauwe familiebanden en boeren die via de CDAfractie in Venray jarenlang aan de touwtjes trokken zijn voor haar heel normaal. Ze blijft heilig geloven in het gelijk van de voormalig wethouder en de oude CDA garde is voor haar blijkbaar het lichtende voorbeeld en onkreukbaar.
Anne, met het artikel in “Binnenlands Bestuur” heb je aangegeven dat je ook behoort tot de “oude wijn”. Sterker nog, er zit zelfs geen nieuwe zak om. Dit zal ook de conclusie zijn van Venrayse raadsleden buiten het CDA. Stel dat je op een of andere manier naar voren geschoven wordt voor een wethouderspost ontkom je niet aan de vragen die er toe doen. Er zullen inmiddels veel vragen zijn geformuleerd die zullen zijn geïnspireerd door jouw visie in het interview. Je steekt de kop in het zand en hebt niet door dat er olie op het vuur is gegoten. Het zal de kou niet uit de lucht hebben gehaald en daarmee bewijs je niet geschikt te zijn voor het ambt.
Een waar drama is op komst...
VLIEGBASIS DE PEEL - Het is 2024. Dat lijkt ver weg, maar het volgende dreigt dan werkelijkheid te worden:
Je zit op je terras met vrienden en je moet voor de 3e keer stoppen met praten vanwege de herrie…
De juf op school stopt met lesgeven aan de kinderen vanwege de herrie…
Toeristen van 'de Vers' zeggen na een bezoek: Volgende keer ergens anders vanwege de herrie"…
Kind van 7 jaar komt om 10 uur ‘s avonds naar beneden en zegt: "Ik kan niet slapen bij deze herrie"…
Hoezo herrie in 2024?
Voorzichtig en zonder teveel geluid te maken, probeert het Ministerie van Defensie “vliegbasis de Peel” weer te openen. Het was 30 jaar een slapende luchthaven, zoals dat mooi heette. Och, er vloog wel eens een vliegtuig of een helikopter en er was wel eens een oefening. Niemand in ons dorp, die zich daar echt aan stoorde.
Als het aan het ministerie van defensie ligt gaat dat veranderen. De militaire luchthavens in Soesterberg, Twente en Valkenburg (Zuid Holland) werden in 2006 gesloten. Voorzichtigheidshalve werden de 'geluidsrechten' van vliegbasis de Peel gehandhaafd. De vergunning werd verlengd. Niemand, die zich daar toen druk over maakte, want er werd toch niet gevlogen…… tot nu……
Het Ministerie van Defensie kocht voor 5 miljard euro maar liefst 46 F-35-toestellen (er kunnen er nog wat bij komen) die worden verdeeld over Volkel, Leeuwarden en De Peel. De Peel krijgt er twaalf. Daarnaast staan in Arizona (VS) permanent enkele Nederlandse F35-jagers gestationeerd.
De eerste 15 toestellen zijn aangekomen in Leeuwarden. Hoe dat daar bevalt? Daarover direct meer …
De 24 volgende F-35’s komen naar vliegbasis Volkel. Volkel heeft niet genoeg 'geluidruimte' en dus staat gepland dat 12 toestellen op de nu slapende luchthaven de Peel geplaatst gaan worden en hier gaan starten en landen.
Alle inwoners van ons dorp hebben wel eens gehoord over de herrie die de oude F-16 toestellen maken in Mill en de dorpen daaromheen. Alle huizen, die lawaaioverlast hebben door deze overvliegende vliegtuigen zijn voor geluid geïsoleerd. Dat is mooi, maar als je buiten op je terras zit heb je daar niet zoveel aan.
En wat nu helemaal onbegrijpelijk maar wel waar is: die oude F-16 toestellen maken veel minder herrie dan de nieuwe F-35 toestellen. En dat anno 2021, terwijl iedereen spreekt over allerlei milieuzaken, koopt onze regering toestellen die niet minder, maar méér kabaal maken…..
De bedachte oplossing van het ministerie: laat die straaljagers maar oefenen in Leeuwarden en beneden de rivieren.
Wat gaat dit betekenen?
Gedurende 3 maal 6 weken - dat zijn dus 126 dagen per jaar - kan er gevlogen worden tussen zonsopgang en ‘s avonds 24.00 uur.
In die 18 weken kunnen de toestellen 1800 'sorties' maken, dat betekent 1800 keer opstijgen en 1800 keer landen.
Er vanuit gaande dat er in het weekend niet gevlogen wordt, betekent het dat we in 2024 40 keer per dag een F-35 zullen horen landen of opstijgen en dat gedurende een derde deel van het jaar.
De landingsbaan van het vliegveld De Peel ligt in noordoostelijke richting. Richting Vierlingsbeek en Overloon dus. Afhankelijk van de wind, zullen de vliegtuigen over die dorpen opstijgen of landen. Gezien de ervaringen met Leeuwarden zal dus in een groot gebied, naar verluidt tot wel dertig kilometer vanaf de Peel, het opstijgen en landen te horen zijn. En ons dorp ligt maar een paar kilometer van de Peel verwijderd!
Het Noorse Ørland ontving in 2017 de eerste JSF’s, waarna de hel losbrak, zei locoburgemeester Hans Kristian Norset destijds: “Inwoners kwamen in opstand,130 woningen werden gesloopt omdat tegen dat onvoorstelbare kabaal niet op te isoleren viel, duizend woningen werden wel geïsoleerd. Hoe kan dat? Klopten de rekenmodellen niet, sloten de beslissers de ogen voor de cijfers, stonden er wat komma’s en punten verkeerd?”
De dorpen in de omgeving van Leeuwarden hebben er in 2021 ook al van mogen proeven. In de Friese Stentor in mei dit jaar zegt een inwoner van het dorpje Cornjum dat ook vlak bij vliegbasis Leeuwarden ligt: “Ramen trillen in de kozijnen, autoalarmen gaan af en de hond vlucht als de JSF overkomt.” Niet alleen van de herrie worden de inwoners volgens de krant horendol. “Het geluid is daarbij angstaanjagend.”
Op 16 december meldt Omroep Friesland het volgende over het F-35-geweld: “Kinderen spelen niet meer buiten, huisgenoten verstaan elkaar niet meer, lessen op school kunnen niet doorgaan, hinder bij thuiswerkers, overlast én toenemende boosheid, gegoochel met cijfers en data door de vliegbasis, veel klachten uit dorpen die verder weg liggen van de Friese vliegbasis, de roep van een Leeuwardens wethouder om een onderzoek naar de gezondheidseffecten van de dreunende herrie.” En dan moet het overgrote deel van de peperdure daar nog arriveren.
Zijn de vergunningen voor de Peel al rond? Nee, nog niet. Door Defensie wordt er in alle stilte aan verder gewerkt.
Weliswaar werden er vanuit noord-Limburg en oost-Brabant bij de eerste aanvraag ruim 600 bezwaren ingediend. Dat geeft aan dat de werkelijkheid langzaam door begint te dringen. Het Ministerie heeft in een reactie aangegeven dat deze bezwaren nauwelijks kans van slagen maken. Voor wie daar meer van wil weten: bekijk de reactienota van het Ministerie op: https://www.defensie.nl/onderwerpen/luchthavenbesluiten/downloads/publicaties/2021/12/13/reactienota-luchthavenbestluit-de-peel
De volgende stap is de Milieu Effect Rapportage die nu door Defensie opgesteld moet worden. Het woord zegt het al. In deze rapportage zullen de effecten van de reactivering van vliegbasis de Peel op de diverse milieu-onderwerpen onderzocht moeten worden.
Meer weten?
De website van de werkgroep die alle informatie over de heropening verzamelt: http://www.stopvliegbasisdepeel.nl
Je kunt je ook aanmelden voor de bureninformatie per mail vanuit defensie: stuur dan een mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Conclusie
2024 lijkt nog ver weg, maar het wordt hoog tijd dat de inwoners van Overloon en de andere omliggende dorpen, de dorpsraad en zeker ook onze nieuwe gemeente Land van Cuijk alles in het werk gaan stellen om deze ellende tegen te houden.
Dit wordt een niet te onderschatten bedreiging voor ons mooie nu nog rustige Overloon en omliggende dorpen! Als deze plannen van het Ministerie van Defensie doorgaan wordt de leefbaarheid van ons dorp niet alleen bedreigd, maar totaal verziekt. Laten we voorkomen dat ons dat als Overloon (en gemeente Land van Cuijk en Noord Limburg) overkomt. Laten we samen een vuist vormen, want nog steeds geldt: ‘Samen sterk!’
Mocht je nog twijfelen over de urgentie: praat eens met mensen, die in Mill wonen of werken en vermenigvuldig hun verhaal met minstens twee.
Thielen wil met het CDA weer vooruit
CDA-KLIEK - Luidde de titel van een interview met de oud-wethouder en huidige lijstrekker van CDA Venray in de kerstspecial Peel en Maas. De oud-wethouder heeft de blik vooruit gericht. Terwijl nederigheid zou sieren refereert Anne aan de gemeenteraadsverkiezingen Land van Cuijk die in november jongsleden plaatsvonden. Dit omdat verschillende gemeenten fuseerden tot een grote gemeente. Het CDA werd de grote winnaar van deze verkiezingen, dit laat volgens haar zien dat het mogelijk is om de grootste partij te worden. Het is niet te hopen, maar het lijkt er wel op dat ze met “de grootste” ook meteen bedoeld “de machtigste”. Als dit het geval is heeft Anne niet goed begrepen wat er allemaal het laatste politieke jaar in Venray is gebeurd. In het interview lezen we nergens iets over nieuw elan, afstand nemen van wat er is gebeurd en het delen van de gedane zelfreflectie. Jammer.
Tijdens de verkiezingsavond van het Land van Cuijk kwam een professor aan het woord die heel geïnteresseerd de gemeenteraadsverkiezingen had gevolgd, hij verklaarde het succes van het CDA. Allereerst was er sprake van een herindelingsverkiezing. Alhoewel je in de oude gemeentes struikelde over de verkiezingsborden leek wel of niemand deze verkiezingen interesseerde. Volgens de professor wisten de kiezers niets van de meeste partijen en kandidaten. Weet iemand uit Grave wat er in Boxmeer is gebeurd of iemand uit Vierlingsbeek of een politicus in Mill een scheve schaats heeft gereden? Nieuwe partijen werden opgericht met kandidaten uit een oude gemeente en kandidaten wisselden van partij, onduidelijkheid troef. Landelijke aandacht was er nauwelijks, dus ook de nationale politiek waaronder flaters als de toeslagenaffaire en het laten vallen van Pieter Omtzigt had niet veel invloed. Zelfs het meedoen van FvD met hun standpunt tegen het coronabeleid leek nauwelijks iemand op te vallen. Neen, de kiezer koos voor zekerheid, voor bekende vertrouwde gezichten in hun eigen oude gemeente. Voor mensen die veel betekenden voor de gemeenschap of gewoonweg veel vrienden en bekenden wisten te mobiliseren, voor een partij die er voor de verkiezingen al was en liet zien te beschikken over een juiste PR-tactiek. Geen stemmen op grond van een programma, geen goed- of afkeuring van beleid, geen afrekening en ook niet het kiezen voor nieuw elan.
Het lijkt erop dat het CDA in Venray, de eerste verkiezingsborden zijn al gesignaleerd en een kalender met daarin zelfs de verkiezingsdatum als een nieuwe feestdag vermeld viel in de Venrayse brievenbussen, goed naar het CDA Land van Cuijk heeft gekeken. De lijst met kandidaten lijkt garant te staan voor veel stemmen van vrienden en relaties. Of deze lijst ook staat voor nieuw elan is maar de vraag. Naast de al besproken lijsttrekker zien we ook nog een huidig gemeenteraadslid die met hand en tand de misstappen van wethouder Loonen heeft verdedigd en weigerde de hand in eigen boezem te steken.
Misschien niet de opvallendste kandidaat maar op een prominente plaats zie we de kandidaat die naast bestuurslid van het CDA lid is van het algemene bestuur van Waterschap Limburg. Hoezo een andere cultuur, hoezo zelfreflectie?
Ook degene die als CDA-prominent de knuppel in het hoenderhok gooide lijkt weer terug in het gelid. De familiebanden zijn doorgesneden, geen Loonens meer op de lijst. Hoera voor de vernieuwing! Een nieuwe voorzitter die zijn liefde voor de veehouderij niet onder stoelen of banken steekt trekt voortaan de kar. De vraag blijft wel wie er uiteindelijk aan de touwtjes trekt en of het weer niet een marionettentheater wordt.
In Boxmeer is het CDA altijd prominent in het bestuur aanwezig geweest. Hier heeft deze partij laten zien dat men wil samenwerken (o.a. college met SP), ver weg is gebleven van integriteitskwesties en ook open staat voor ideeën betreffende natuur en milieu en niet slechts de belangen dient van haar achterban, agrariërs, mestfabrieken en zandboeren. Geen wethouder die vrienden tevreden wil houden als is gebeurd in De Spurkt en Oostrumsche Heide om nog maar niet te spreken over het dossier Loobeekdal. Geen wethouder die zonder goed plan wil bezuinigen bij de mensen die het toch al niet breed hebben. Logisch dat veel mensen of deze partij hebben gestemd. In dezelfde editie van de Peel en Maas staat het bericht dat het CDA in de Gemeente Land van Cuijk een coalitie wil met vier partijen waaronder ook de PVDA/Groen Links. Alhoewel de meeste zetels lijkt men zich ervan bewust dat “de grootste” niet betekent “de machtigste”. Wie weet een wijze les, wraak en wraak en wrok zijn immers een slechte leidraad.